Małopolski Festiwal Smaku świętuje osiemnaste urodziny

0

Złociste miody, chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory kusiły gości smakiem i aromatem.

Małopolski Festiwal Smaku to prawdopodobnie najsmaczniejszy z festiwali naszego regionu. Wizytówką – bogatej w tradycje kulinarne Małopolski – były uginające się, od różnorodności potraw i produktów regionalnych, stoły.

W wydarzeniu wzięli udział Witold Kozłowski – Marszałek Województwa Małopolskiego, radni Sejmiku Województwa Małopolskiego: Tadeusz Arkit i Andrzej Wójcik, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej – Anna Paluch oraz mieszkańcy regionu i goście.

Na wszystkich chętnych czekały liczne atrakcje:

  • regionalne przysmaki i specjały na kilkudziesięciu stoiskach małopolskich producentów
  • pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znakomitego szefa kuchni Andrzeja Polana,
  • poczęstunek przygotowany przez lokalne koła gospodyń wiejskich,
  • oryginalna oferta zaprezentowana przez wybrane Jednostki Województwa Małopolskiego,
  • mnóstwo nagród w znanym i lubianym quizie wiedzy o Małopolsce, w którym każdy mógł sprawdzić swoją wiedzę o regionie
  • fascynujące pokazy iluzjonisty oraz gry, konkursy i zabawy dla najmłodszych gości.

Święto regionalnych przysmaków odbyło się w niezwykłej scenerii: w bliskim sąsiedztwie najbardziej rozpoznawalnych atrakcji Małopolski: XIV-wiecznych ruin górujących nad Jeziorem Czorsztyńskim, a Pienińskim Parkiem Narodowym, w Sromowcach Niżnych, na polanie z widokiem na Trzy Korony.

om/malopolska.pl/malopolska.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj