Złociste miody, chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory kusiły gości smakiem i aromatem.
Małopolski Festiwal Smaku to prawdopodobnie najsmaczniejszy z festiwali naszego regionu. Wizytówką – bogatej w tradycje kulinarne Małopolski – były uginające się, od różnorodności potraw i produktów regionalnych, stoły.
W wydarzeniu wzięli udział Witold Kozłowski – Marszałek Województwa Małopolskiego, radni Sejmiku Województwa Małopolskiego: Tadeusz Arkit i Andrzej Wójcik, posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej – Anna Paluch oraz mieszkańcy regionu i goście.
Na wszystkich chętnych czekały liczne atrakcje:
- regionalne przysmaki i specjały na kilkudziesięciu stoiskach małopolskich producentów
- pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znakomitego szefa kuchni Andrzeja Polana,
- poczęstunek przygotowany przez lokalne koła gospodyń wiejskich,
- oryginalna oferta zaprezentowana przez wybrane Jednostki Województwa Małopolskiego,
- mnóstwo nagród w znanym i lubianym quizie wiedzy o Małopolsce, w którym każdy mógł sprawdzić swoją wiedzę o regionie
- fascynujące pokazy iluzjonisty oraz gry, konkursy i zabawy dla najmłodszych gości.
Święto regionalnych przysmaków odbyło się w niezwykłej scenerii: w bliskim sąsiedztwie najbardziej rozpoznawalnych atrakcji Małopolski: XIV-wiecznych ruin górujących nad Jeziorem Czorsztyńskim, a Pienińskim Parkiem Narodowym, w Sromowcach Niżnych, na polanie z widokiem na Trzy Korony.
om/malopolska.pl/malopolska.pl