Małopolski Festiwal Smaku w Krynicy-Zdroju

0

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-borowikowym, kartacze w sosie kurkowym, pierogi razowe z kiszką i kapustą, krem chrzanowo-ziemniaczany oraz smalec ze słonecznikiem z ogórkiem w zalewie jamnicko-chilliowej. To właśnie te regionalne przysmaki wyróżniono podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krynicy-Zdroju.

Małopolski Festiwal Smaku to ważny element promocji naszego regionu, to okazja do pokazania, że małopolska żywność jest smaczna, zdrowa i różnorodna mówił marszałek województwa Witold Kozłowski.

Nagrody na krynickiej scenie odebrali:

  • w kategorii Kół Gospodyń Wiejskich

1. miejsce – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Mochnaczka Wyżna – Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo borowikowym

2. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Piorunce – Kartacze w sosie kurkowym

3. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wyskitnej – Pierogi razowe z kiszką i kapustą

Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Stawiszy – Krem chrzanowo-ziemniaczany

Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Jamnicy – Smalec ze słonecznikiem z ogórkiem w zalewie jamnicko-chilliowej

  • w kategorii wystawcy

1. miejsce – Lavendziarnia Stoki 6 – Musztarda po obiedzie

2. miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Halina i Marek Piwowar – Chleb wiejski męciński pieczony na liściu kapusty

3. miejsce – Octovnia – Chutney „Małopolska Jesień”

Wyróżnienie – Piskorek – Żur od Piskorka na zakwasie

Wyróżnienie – Tłocznie Owoców „Pawłowski” – Pokrzywa w soku jabłkowym

Już 11 września wielki finał tegorocznej trasy Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w Czernichowie.

Relacje z poprzednich przystanków trasy MFS można znaleźć – pod tym linkiem – na stronie urzędu, w zakładce Małopolski Smak.

om/Fot.malopolska.pl/Źródło:malopolska.pl