Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-borowikowym, kartacze w sosie kurkowym, pierogi razowe z kiszką i kapustą, krem chrzanowo-ziemniaczany oraz smalec ze słonecznikiem z ogórkiem w zalewie jamnicko-chilliowej. To właśnie te regionalne przysmaki wyróżniono podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krynicy-Zdroju.
– Małopolski Festiwal Smaku to ważny element promocji naszego regionu, to okazja do pokazania, że małopolska żywność jest smaczna, zdrowa i różnorodna – mówił marszałek województwa Witold Kozłowski.
Nagrody na krynickiej scenie odebrali:
- w kategorii Kół Gospodyń Wiejskich
1. miejsce – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Mochnaczka Wyżna – Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo borowikowym
2. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Piorunce – Kartacze w sosie kurkowym
3. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wyskitnej – Pierogi razowe z kiszką i kapustą
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Stawiszy – Krem chrzanowo-ziemniaczany
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Jamnicy – Smalec ze słonecznikiem z ogórkiem w zalewie jamnicko-chilliowej
- w kategorii wystawcy
1. miejsce – Lavendziarnia Stoki 6 – Musztarda po obiedzie
2. miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Halina i Marek Piwowar – Chleb wiejski męciński pieczony na liściu kapusty
3. miejsce – Octovnia – Chutney „Małopolska Jesień”
Wyróżnienie – Piskorek – Żur od Piskorka na zakwasie
Wyróżnienie – Tłocznie Owoców „Pawłowski” – Pokrzywa w soku jabłkowym
Już 11 września wielki finał tegorocznej trasy Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w Czernichowie.
Relacje z poprzednich przystanków trasy MFS można znaleźć – pod tym linkiem – na stronie urzędu, w zakładce Małopolski Smak.
om/Fot.malopolska.pl/Źródło:malopolska.pl