Kulinarne bogactwo Małopolski!

0

Za nami pierwszy pokaz gotowania i warsztaty kulinarne, które poprowadził w poniedziałek 22 listopada w Stanicy Turystycznej w Brniu renomowany szef kuchni, specjalizujący się w kuchni regionalnej – Marcin Filipkiewicz.

Tematem przewodnim była jagnięcina z Podhala, nie zabrakło też pstrąga ojcowskiego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT). W warsztatach wzięli udział miłośnicy gotowania, szczególną wagę przywiązujący do surowców wysokiej jakości, z których przyrządzili wykwintne dania.

Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”. Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.

om

Fot.malopolska.pl

Źródło:malopolska.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj