Małopolska: Popularyzacja kształcenia zawodowego!

0

We wtorek, 23 marca zostało podpisane porozumienie pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie a Zespołem Szkół – Małopolską Szkołą Gościnności w Myślenicach. W wydarzeniu uczestniczyli Marta Malec-Lech z zarządu województwa oraz rektor UR – dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. UR, dr hab. Aleksandra Duda – Chodak, prof. UR, dziekan Wydziału Technologii Żywności, Jerzy Niedenthal dyrektor Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach oraz jego zastępcy Dorota Gabzdyl i Anna Ambroży, a także dr Gabriela Zięć nauczyciel akademicki, autor programu dla klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych o specjalności dietetyka i fitness.

Przedmiotem podpisanego porozumienia jest ustalenie zasad i warunków współpracy pomiędzy uczelnią, a szkołą w celu popularyzacji kształcenia zawodowego. Dzięki indywidualnie opracowanemu programowi nauczania dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowanemu przez Uniwersytet Rolniczy, wprowadzona specjalność – dietetyka i fitness ma solidne podstawy merytoryczne. Uczniowie zrekrutowani do klasy objętej patronatem Wydziału Technologii Żywności UR zdobędą poszerzoną wiedzę, będą mieć dostęp do laboratoriów i warsztatów prowadzonych przez WTŻ UR oraz w ciągu 5-letniej nauki w szkole będą mieli okazję zapoznać się i oswoić z ofertą przyjaznego uniwersytetu, co rokuje wyższy odsetek uczniów kontynuujących naukę na studiach wyższych.

Zespół Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach to placówka z ponad 50-letnią tradycją. Nieustannie stara się tworzyć coraz doskonalsze metody rozwoju, cieszy się prestiżem i niesłabnącym zainteresowaniem.

W skład Zespołu Szkół wchodzą:

  • Technikum Turystyczno – Gastronomiczne,
  • II Liceum Ogólnokształcące,
  • Szkoła Policealna Turystyki i Zdrowia,
  • Małopolskie Centrum Kształcenia Zawodowego.

om

Fot.malopolska.pl

Źródło:malopolska.pl