Atrakcje Kulinarne Krakowa – cz.II cukiernie

0

Krakowianie słyną z zamiłowania do słodkości.  Historyczne uwarunkowania sprawiły, że wiele serwowanych w Krakowie ciastek ma pochodzenie austriackie, jak choćby sernik wiedeński z żółtkami i waniliowym kremem lub  piszninger (  wyrób na bazie wafli, mleka, masła, cukru i kakao).   To właśnie z Krakowa pochodzi znany dziś w całej Polsce batonik „Danusia”. Batonik ma – jak przystało na Kraków bardzo romantyczna historię. Właściciel fabryki zakochany w pracownicy wymyślił i nazwał imieniem dziewczyny właśnie ten pyszny batonik. W  Krakowie cukiernie  są praktycznie na każdym kroku, niektóre mają  bogatą i długa historię. Mają też swój niepowtarzalny klimat i są też nowoczesne.

om

zdjęcie:archiwum własne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj